pondělí 20. října 2008

Qt na mobilních telefonech s operačním systémem S60

Společnost Qt Software v posledních měsících horlivě pracuje na portu Qt pro velmi rozšířenou platformu mobilních telefonů S60. Jeden z vývojářů bývalého Trolltechu se nyní na svém blogu pochlubil s funkční verzí balíčků a ukázek, které může vyzkoušet každý.

V dubnu tohoto roku jsme v Trolltechu v Oslu zahájili nový projekt "Qt pro S60" a od té doby jsem byl netrpělivý, kdy o něm konečně budu moci něco napsat. Teď přišel čas, kdy tu možnost konečně mám! V podstatě se nám podařilo naportovat Qt pro další platformu, S60, což znamená kolem 80 milionů nových zařízení, na kterých lze s úspěchem Qt provozovat. Naše představa, že Qt bude nakonec všude, se stává každým dnem více a více realitou.

Přejděme k podstatnějším věcem:
stáhnout pre-release balíčky,
stáhnout naše fluidlauncher demo, které můžete zkusit na svém telefonu.


Video, na kterém je vidět rozběhnuté Qt na 3 různých telefonech

Pár vět o technické ukázce a demech

Pre-release balíček Qt pro S60 můžete dostat ve dvou licenčních podobách. Buď jako opensource (GPL2 nebo GPL3) balíček nebo jako komerční preview-commercial balíček. Co se týče obsahu, tak v nich není žádný podstatný rozdíl. Nicméně opensource balíček obsahuje předkompilované binární soubory, které v tom komerčním nenajdete. Důvodem je to, že si kompilátor (GCCE), který je dostupný opensource vývojářům, v tomto okamžiku neumí poradit s Qt knihovnami. RVCT si s nimi sice poradit dokáže, ale k němu zase pro změnu asi nebudete mít přístup vy, protože není volně dostupný.

Takže v zásadě s opensource balíčkem budete překládat s GCCE, ale sestavovat budete s knihovnami, které jsme pro Vás připravili ve RVCT. Co se týče komerčního balíčku, tak tam předpokládáme, že máte k RVCT přístup a necháme vás udělat všechny ty věci okolo ve vlastní režii. Jsem si jist, že se s tímto GCCE problémem do příští technické ukázky vypořádáme.

Qt moduly, které jsou v balíčcích dostupné:
* QtCore - všechny ne-Gui třídy
* QtGui - vykreslování a widgety
* QtNetwork - TCP, HTTP a tak podobně
* QtTest - unit testing

Podpora je dostupná pro S60 3.1 a vyšší. Dokonce i pro zařízení 5.0, které právě vyšlo :) Mimochodem, pokud se pokusíte nainstalovat demo, které je výše, na telefon, který jede na verzi 3.1, musíte si nainstalovat navíc Pips/Open C. Samozřejmě jsme pro vás už připravili balíček.
Na závěr si dovolím obrázek zařízení, které jsem měl po ruce, jen abyste viděli, že mluvím pravdu.

Qt na různých zařízeních se systémem S60

Původní článek lze najít na espernově Qt Labs Blogu

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Idem to vyskusat.. Dufam, ze to moja nokia rozdycha :-D