středa 8. října 2008

Tablety od Nokie budou používat Ubuntu Linux a Qt

Open source platforma Maemo, kterou firma Nokia používá na svých Internetových tabletech, má brzy podporovat vývojový toolkit Qt, který vydává firma Trolltech. Nokia dodává, že framework Hildon, který je založen na GTK, bude dále používán jako hlavní toolkit pro uživatelské rozhraní Maema a základní aplikace, ale zároveň bude distribuovat společně s Maemem Qt knihovny, takže v konečném důsledku umožní vývoj i programátorům třetích stran. Takové rozhodnutí jistě není jen otázkou altruismu Nokie, ale z části opodstatněným pokusem přimět pro vývoj na platformě Maemo více lidí.

Nokia, která před nedávnem získala majoritní většinu společnosti Trolltech má s Qt ambiciózní plány, které se týkají samozřejmě jejích mobilních platforem. Nokia se pokouší nastartovat vývoj aplikací, které budou krom Maema provozovatelné i na S60, což je proprietární operační systém, které Nokia používá ve svých telefonech.

Spojili jsme se emailem s manažerem z firmy Nokia, který má na starosti vývojové platformy, Quimem Gilem, který nám sdělil bližší podrobnosti: "Máme za cíl prozkoumat mezi-platformní možnosti systémů S60 a Maemo a také tím chceme zjistit zájem o vývoj aplikací pro tablety ve vývojářské komunitě. GTK a Qt se daří žít v symbióze na Linuxových pracovních stanicích, tak proč to nezkusit i v Maemu. Je to mimo jiné i způsob jak upoutat větší pozornost ze strany KDE komunity."


Budou takto vypadat mobilní zařízení od Nokie?
Nokia navíc aktivně přispívá na port Ubuntu ARM, který má přenést populární Linuxovou distribuci na Internetové tablety od Nokie. Sestavené ARM Ubuntu, které je vyvíjeno Ubuntu Handheld Mojo týmem, můžete zkusit v QEMU nebo se jej můžete pokusit spustit na Internetovém tabletu přímo z SD karty.

Původní článek lze nalézt zde: Nokia Internet Tablets get Ubuntu and Qt.

Žádné komentáře: